Over mij

Line-round.png

DIT BEN IK

Hi, Hanne hier. Samen met mijn man run ik het meest uitdagende en vervullende project van mijn leven: ons gezin. Daarnaast begeleid ik met veel liefde ouders en kinderen binnen Power2kids. Als ik in superwoman modus ben, weet ik hier en daar nog een gaatje te vinden voor een borrel en een workout (bootcamp fan!). Mijn keukentafel biedt al jaren talloze vriendinnen psychologische ondersteuning.

De dood heeft, naast iets verdrietigs, iets fascinerends. Ik herinner me het afscheid van mijn opa’s en oma’s als de dag van gisteren. Ik was nog jong. Kleine details weet ik nog. Hoe het rook, de mensen die er waren. Ik kende bijna niemand, zij mij wel. Iedereen was verdrietig en ik snapte niet goed waarom. Oma was toch juist een vrolijke vrouw? Ik zag voor het eerst mijn vader keihard huilen. 

In mijn gezin werd er weinig over gesproken. Ook na afloop niet. Niet omdat we hun niet misten, maar gewoon omdat dat zo was. En dat zie je bij veel gezinnen. Is het ongemak, onwetendheid over de dood of zijn het de emoties van hun zoon/dochter waar ouders bang voor zijn?

Nu ik zelf moeder ben, komt een overlijden harder bij me binnen. Zoals het overlijden van een goede vriendin van mij en een ouder van de school van mijn kinderen. Het raakt niet alleen mij, maar nu ook mijn kinderen. Het moment dat je ouder wordt, verlies je een stukje onbezorgdheid en win je aan kwetsbaarheid. Dat is bijzonder. Maar als het over de dood gaat, creëert het extra spanning. Niet alleen jij hebt je verdriet te verwerken, maar ook je kind. De bezorgdheid die je dan voelt, kan overweldigend zijn. 

Heb je 2 minuten?
Dan vertel ik je wie ik ben en wat ik doe.


Dit ben ik, Hanne >>>Kinderen en de dood

Line-round.png

 

Het is van levensbelang dat we praten over de dood. Het is een emotioneel onderwerp, maar onderdeel van ons leven. Hoe we als ouders onze kinderen zoveel mogelijk willen beschermen tegen verdriet, we kunnen onze kinderen niet weghouden van de dood. Als een dierbare overlijdt krijgen ze per definitie een cocktail aan heftige emoties binnen. Als ouder kun je die niet overnemen. En dat maakt je kwetsbaar. 

Wat je wel kunt doen is je kind helpen om de emoties die in het lijf en hoofd rondrazen te begrijpen. Woorden geven aan gevoelens. Een arm om zijn schouder leggen. Een thuis bieden voor verdriet, maar ook boosheid en angst. Perspectief bieden hoe een rouwproces werkt. Uitleggen dat de heftigheid van emoties met de tijd afneemt. Ik vertel ouders altijd dat een kind een verlies geen plekje kan geven. Dat suggereert dat het rouwen op een bepaald moment voorbij is. Je kunt een kind wel helpen een verlies te verweven in zijn leven.

Ik weet hoe kinderen rouwen en wat dit speciaal maakt. Daar heb ik meerdere opleidingen voor gevolgd, maar vooral ook gezien door het begeleiden van ouders en kinderen in mijn praktijk. Rouw kan de band tussen jou en je kind blijvend veranderen. Ik ga je helpen om te begrijpen hoe kinderen rouwen, zodat jij weet hoe je je zoon of dochter door de wirwar van emoties kunt loodsen. En dat brengt jullie (weer) dichterbij elkaar.

Wil je weten hoe? Laten we bellen.  

 

DIT BEN IK OOK

 

Mijn roots liggen in Zuid-Holland. Aan het einde van mijn studie ben ik naar Amsterdam verhuisd en niet meer weggegaan.. Voordat ik mijn eigen onderneming Power2kids startte, heb ik jaren gewerkt als verandermanager bij Accenture en ING. Het moment dat ik zelf kinderen kreeg (3 stuks wauw!), heb ik de droom om ondernemer te worden waargemaakt. Ik leer ouders hoe kinderen rouwen, zodat ze hun zoon of dochter in het rouwproces liefdevol kunnen steunen. Mijn werk doet er toe. En dat is precies wat ik in mijn vorige baan miste. Dat mijn inbreng er echt toe doet. Als ik dan nu terugkrijg van ouders hoe blij ze zijn na het volgen van mijn programma en wat voor impact dit maakt op hun gezin, ben ik heel trots op mezelf.

FACTS ABOUT HANNE

 

Ben een enorme kerst fan, elk jaar minimaal 3 kerstbomen in huis

Ik heb mijn vrachtwagen rijbewijs 

Heb tijdens mijn studie 3 maanden in Tanzania gewoond 

Zie mezelf als CEO logistiek omdat ik een huishouden met 3 kinderen run en het elke keer weer lukt om niets te vergeten

Wilde vroeger altijd huisdieren en moet er nu niet aan denken. Lang leve buren met een hond & poes

Heb een voorliefde voor lekkere koffie (met iets lekkers erbij)

Wil heel graag nog trouwen en noem mijn vriend steevast al man 🙂

"Verdriet is rouw en rouw is liefde."

-Hanne van Willigenburg 

Ervaringen van anderen

Line-round.png

Na het overlijden van Lottes vader hebben we een moeilijke periode doorgemaakt als gezin. Lotte liep 2 jaar na het overlijden vast op school. Ze trok zich terug en wilde nergens meer over praten. Hanne heeft een open houding en maakt snel contact. Ze heeft ons als gezin super begeleidt en zowel Lotte, mijzelf als haar broer uitgenodigd om samen te praten over het verlies. Het werken met de rouwkaart was een prachtige manier om visueel te zien hoe we allemaal verschillend omgaan met rouw. En hoe we elkaar kunnen vinden en steunen. Ik merk een stuk ontspanning die terug is in het gezin. Zowel bij de kinderen als bij mij zelf. En Lotte is helemaal opgebloeid, ze straalt weer en durft weer te genieten! Daar ben ik Hanne heel dankbaar voor. 

  Diana, moeder van Lotte

  8 jaar

  Het is heel zwaar als opa als je kleinzoon zijn moeder verliest. Het maakt me machteloos en boos om zijn verdriet te zien. Het programma Hoe rouwt een kind is praktisch en geeft veel tips wat ik wel en niet kan doen. Misschien had ik net dit duwtje in de rug nodig om te beseffen dat je eigenlijk niet zo snel iets verkeerd kan doen, maar vooral je eigen ongemak aan de kant moet zetten.

   Henny, opa van Noah

   4 jaar

   Soms voelde ik me zo onzeker en machteloos als ik mijn dochter zag worstelen met haar verdriet. Dit programma heeft me laten zien dat mijn dochter eigenlijk heel normaal reageert. Ook al is het lastig, het geeft me wel rus dat ik dat nu weet.

    Fred, vader van Philippa

    13 jaar

    In een tijd waarin mijn hele leven op zijn kop stond na het plotselinge overlijden van mijn man, gaf dit mij houvast hoe ik mijn kinderen kan begeleiden om te gaan met hun verdriet.

     Maxime, moeder van Tess, Mink en Boet

     15, 9, 5