Hanne branding shoot

Wat als papa niet meer beter wordt?

Het feit dat je hier nu bent betekent hoogstwaarschijnlijk dat jouw gezin te maken heeft met een ongeneeslijk ziek gezins- of familielid.

Misschien is het de papa van je kroost, hun lievelingsopa of hun lieve kleine zusje die niet meer beter wordt.

Verdriet, wanhoop, angst wisselen elkaar denk ik af. 

Ik kan helaas niets doen om deze oneerlijke situatie te veranderen, maar ik kan wel alles doen om te zorgen dat jij je kinderen zo goed mogelijk begeleidt en voorbereidt op wat gaat komen. We praten over grote thema’s zoals wat je kunt vertellen over waar iemand naar toe gaat na de dood, maar ook over praktische details zoals hoe kinderen reageren op een opgebaard lichaam.  

Op deze pagina vertel ik meer over wat ik voor jullie kan betekenen.

Stel je voor dat je het even niet alleen hoeft te doen...

Dat je kan sparren met mij over een goed moment/manier om je zoon of dochter te vertellen dat jullie geliefde niet meer beter wordt. En dat ik je dan heel eerlijk vertel wat ik jullie adviseer, passend bij de leeftijd van je kind. Dat je weer houvast en richting voelt om te bepalen welke stappen je mag zetten. 

Het is een onmenselijke taak als ouder om aan je eigen kinderen te vertellen dat iemand niet meer beter wordt. Wanneer jij duidelijk hebt hoe je je kinderen kunt betrekken en begeleiden in de ziekteproces en het naderende overlijden. Dan kun je dit met vertrouwen gaan doen. Vertrouwen dat je zoon of dochter het aankan en kan dealen met wat er gaat komen.

Kan dealen met de situatie… Ok denk je misschien… maar hoe dan?

Je wilt je kind beschermen

Iets in jou zegt waarschijnlijk dat je meer houvast nodig hebt om te bepalen hoe je je kind door de komende periode heen moet loodsen. Dat herken ik bij alle ouders die ik begeleid.

Misschien herken je wel dat anderen allemaal enorm meeleven met jullie maar ook een mening hebben over wat verstandig is om te doen in jullie situatie. Medeleven is ontzettend fijn, maar soms ook verwarrend. Jij wil voornamelijk weten hoe je je kind kunt betrekken bij het ziekteproces en kan voorbereiden op het naderende afscheid. 

De meeste kinderen hebben, gelukkig, geen idee hoe afscheid nemen en iemand missen werkt. Daar hebben ze jou voor nodig.

Open en eerlijke communicatie en een goede voorbereiding is cruciaal hoe een kind deze heftige gebeurtenis ervaart, nu en in zijn toekomst. Deze mini mensjes (hoe jong of oud ze ook ook zijn) horen en voelen alles. Ze weten vaak al meer dan je denkt. 

Dit zijn dingen waar je actief mee bezig kunt gaan. Samen met mij in het programma KOERS.

 

Na het programma KOERS

 
  • Weet je duidelijk wanneer en hoe je je kind vertelt dat iemand niet meer beter wordt
  • Gids je je kind in de wirwar van emoties na het vreselijk verdrietige nieuws
  • Voel je je gesterkt in de keuzes die gemaakt moeten worden naar het afscheid toe en hoe je je kind hierbij kunt betrekken.
  • Geef je ruimte aan uitbarstingen en laat je zelf het goede voorbeeld zien 
  • Herken je de buien van je kind en voel je je krachtig en zelfverzekerd genoeg om te zien wat hij nodig heeft. Dat zorgt niet alleen voor een gezonde relatie tot zijn emoties bij hem, maar ook voor een warme band binnen het hele gezin.

Zo ziet het programma KOERS er uit.

Het programma

  • 1:1 online coaching
  • 3 sessies via Zoom van 60 min.
  • zelf in te plannen over een periode van max 3 maanden (of langer indien gewenst)
  • tussentijds contact via Slack (soort whatsapp)

 

Het programma duurt ongeveer 3 maanden en de investering is €666,-die je in overleg ook in termijnen mag betalen.

Hanne branding shoot

Wat anderen over mij zeggen..

Dirk
Dirkvader van Kees 10, Feline 6 en Max 5
Read More
Hanne heeft me ontzettend goed geholpen. Mijn vrouw Esther is in oktober 2022 overleden na een lang ziekbed. We worstelde enorm hoe we onze kinderen moesten betrekken bij de ziekte. Je wilt eerlijk tegen ze zijn, maar ze ook niet onnodig pijn doen met alle slechte uitslagen van de vele onderzoeken en behandelingen. Hanne heeft ons geholpen om eerlijk en open met de kinderen te praten over de ziekte. Maar ook hoe we ze uiteindelijk moesten vertellen dat mama niet meer beter werd. Ze heeft ons daarin goed begeleidt, met oog voor onze kinderen en onze voorkeuren.
Marjan
Marjanmoeder van Marie 8 en Teun 6
Read More
Zodra we wisten dat mijn moeder niet meer beter werd, kreeg ik gelijk een knoop in mijn maag hoe we dit moesten vertellen aan Marie en Teun. Via een kennis kwam ik bij Hanne terecht. Ze heeft ons heel goed geholpen om samen te kijken hoe we ze de boodschap konden vertellen en hoe we de kinderen actief konden betrekken in de ziekte van hun oma. Ze zijn geen moment bang geweest en daar was ik zelf erg angstig voor. Uiteindelijk is het een mooi afscheid geweest en hebben de kinderen ervaren dat het overlijden van oma onderdeel is van het leven.