Meeleven in plaats van meelijden

4 tips hoe je met iemand kunt meeleven in plaats van meelijden, want dat er een duidelijk verschil is staat vast.

Met iemand kunnen meeleven is een eigenschap die andere waarderen. Met iemand meelijden is een eigenschap waar eerlijk gezegd niemand wat aan heeft. De ander niet, maar jijzelf ook niet. Toch is dat wat er vaak gebeurt in (emotioneel) heftige situaties. Dat je emotioneel zo verwikkeld raakt in de situatie bij de ander dat je er last van krijgt. Slecht slapen, energieloos, moedeloos, heel verdrietig of juist boos.

Toen ik mijn opleiding tot kindercoach doorliep heb ik de zin “je mag altijd meeleven met een kind, maar nooit meelijden” in mijn oren geknoopt. Want het is ook echt zo. De kinderen en gezinnen die in mijn praktijk komen hebben te maken met verdrietige situaties. Een overlijdensgeval in de familie, een scheiding, een ernstig ziek familielid en ga zo maar door. Wat er tijdens de sessies besproken wordt is heftig en emotioneel. Als moeder van drie kinderen komt dat soms dichtbij. Dat is zo en inmiddels weet ik dat dat niet erg is. Zolang het me maar niet te veel aangrijpt. Ik heb nu een manier gevonden om hier mee om te gaan. Dat ik altijd mag meeleven met een kind en het gezin. Maar meelijden niet. Want het is niet mijn situatie. Zij hebben er ook helemaal niets aan als de kindercoach waar ze naar toe gaan voor hulp, emotioneel te veel betrokken raakt bij hun situatie. Dus ik zie het als professioneel en respectvol dat ik dat onderscheid blijf maken. 

Wat kun je doen als je emotioneel betrokken bent bij iemand en je het gevoel hebt dat je van meeleven in het meelijden raakt? 4 tips die je hierbij helpen:

1. Vraag jezelf af waarom het je zo raakt. Het feit dat je ergens helemaal in opgezogen wordt en je geen emotionele afstand meer kunt bewaren zegt iets over hoe jij hiermee omgaat. Geen waardeoordeel aan jezelf, maar zie het als een constatering over hoe de situatie nu verloopt. Het kan raadzaam zijn om voor jezelf te onderzoeken waar de heftige emoties vandaan komen. Misschien heb je in het verleden iets meegemaakt wat nu (onbewust) boven komt? 

2. Het is niet jouw situatie en het draait op dit moment ook niet om jou. BAM, harde uitspraak of niet? Toch is dit wel hoe het is. Door je hier bewust van te zijn, kun je de situatie van een afstandje bekijken. 

3. Niet voor elk probleem is een oplossing. Mensen zijn van nature gericht om anderen te helpen. Zeker als een dierbare in een lastige situatie zit. Maar stel nou dat de partner van je vriendin overlijdt, of je zus gaat scheiden en blijft alleen achter met 2 jonge kinderen? Daar kun jij toch niets aan veranderen? De situatie blijft zoals hij is. Als het lukt om iemand helpen los te koppelen van daadwerkelijk een oplossing bedenken, blijft er meer ruimte over om te luisteren. En dat is me toch een waardevolle bijdrage die je in zo’n situatie kunt brengen!

4. Meelijden is voor jezelf zwaar, maar voor de ander ook. Hoe vaak zeggen mensen die ernstig ziek zijn niet dat ze het zwaar vinden om het heftige verdriet bij anderen te zien. Voor hen is medeleven heel prettig, maar iemand die meelijdt is een extra last boven op hun eigen last.

Mocht je het gevoel hebben dat je het onderscheidt tussen meeleven en meelijden langzaam kwijtraakt, kunnen bovenstaande 4 tips je helpen. Iemand steunen in een lastige situatie kan goed samengaan met blijven zorgen voor jezelf. En dat is een mooi uitgangspunt voor als je zo’n situatie tegenkomt in de toekomst.

Tags :
Momlife

Related Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *