Hanne branding shoot

Wat als jullie afscheid van iemand moeten nemen?

Als je als gezin afscheid van iemand moet nemen krijg je te maken met een onderwerp waar de meeste kinderen, gelukkig, geen ervaring mee hebben. De dood.

Afscheid nemen en een uitvaart bijwonen kan voor kinderen behoorlijk spannend zijn. Ze weten niet wat er gaat gebeuren, ze zien voor het eerst een dood lichaam en er zijn veel heftige emoties van mensen om hun heen die ze moeilijk kunnen plaatsen.

Dat vraagt als ouder een extra goede voorbereiding om je kind hier doorheen te loodsen, te praten over de dood en er samen een mooi afscheid van te maken.

Op deze pagina vertel ik meer over wat ik voor jullie kan betekenen als jullie als gezin in deze situatie zitten.

Kinderen hebben geen idee wat de bedoeling is

 

De meeste kinderen hebben, gelukkig, geen idee wat de bedoeling is als iemand komt te overlijden. Hoe een uitvaart gaat en de (soms) heftige emoties die ze voelen op zo’n moment. Voor hun is het overlijden van opa de eerste keer dat ze direct in aanraking komen met de dood. 

Dat betekent dat ze geen idee hebben wat de bedoeling is. Ze zien het verdriet en de emoties van hun familie om zich heen, ze voelen de spanning die er is, ze horen de gesprekken die boven hun hoofden worden gevoerd. En dit alles vertaald zich naar hun eigen beeld bij wat er aan de hand is en wat er gaat komen.

Als ouder ben je onmisbaar voor je kind in deze situatie. Jij bent degene die je zoon of dochter kunt vertellen wat er aan de hand is, wat er gaat gebeuren en wat eigenlijk normale gevoelens zijn als je iemand mist. Jij bent ook degene die je kind kan behoeden voor onnodige angsten en woorden kunt geven aan wat ze van binnen voelen. 

Op een goede manier afscheid nemen van opa, omgaan met emoties… ok denk je misschien… maar hoe dan?

Je wilt je kind beschermen

 

Iets in jou zegt misschien wel dat je je kind wilt afschermen voor de rauwe emoties van een overlijden. Dat het te heftig is om in de kist te kijken. Dat als een kind niet mee wil naar een begrafenis dit ook niet hoeft. Dat herken ik bij veel ouders die ik begeleid.

Misschien herken je wel dat anderen allemaal een mening hebben over wat verstandig is om te doen in jullie situatie. Medeleven is ontzettend fijn, maar soms ook verwarrend. Jij wil voornamelijk weten hoe je je zoon of dochter kunt voorbereiden op het afscheid nemen van opa en het bijwonen van de uitvaart. Hoe je zorgt dat het geen angstige ervaring wordt, maar een mooi afscheid waar emoties een plek in hebben.

Omdat de dagen rondom een uitvaart hectisch zijn en er veel geregeld moet worden, blijft er soms minder tijd over om kinderen goed mee te nemen in het proces. Maar deze mini mensjes (hoe jong of oud ze ook zijn) horen en voelen alles. Ze weten vaak al meer dan je denkt. 

Voor een kind is cruciaal om goed voorbereid te zijn. Zodat ze weten wat er gaat gebeuren en wat er van hun verwacht wordt. Dit zorgt ervoor dat ze niet, doordat er informatie ontbreekt, zelf informatie gaan invullen en veel erger maken dan de realiteit. Kinderen hebben eenmaal een levendige fantasie.

Voorbereiding is iets waar je actief mee bezig kunt gaan. Samen met mij in een CHECK-IN sessie.

 

Na een CHECK-IN sessie

 
  • Heb je voor jezelf een verhaal in je hoofd hoe je de dood met je dochter kunt bespreken
  • Weet je hoe je je zoon kunt voorbereiden op afscheid nemen
  • Herken je de signalen van emoties (bijv. angst) die mogelijk spelen en voel je je krachtig en zelfverzekerd genoeg om te zien wat hij nodig heeft.

Zo ziet een CHECK-IN sessie er uit.

De sessie

  • 1:1 online coaching
  • 1 sessie via Zoom van 90 min.
  • bespreken van jullie situatie. Jullie mogelijke zorgen.
  • praktische tips om op te letten voorafgaand en tijdens de uitvaart
  • tips hoe je signalen en emoties van je kind kunt herkennen.

 

De kosten zijn €149,-.

Hanne branding shoot

Wat anderen over mij zeggen..

Tessa
Tessamoeder van Dex 4 en Diede 10
Read More
Heel erg bedankt Hanne voor je begeleiding. Onze kinderen hebben het nog steeds over je 🙂 We zijn blij dat we met je gebeld hebben om samen door te spreken wat voor ons gezin een goede aanpak was om ze te vertellen over de dood van hun tante. Onze dochter is hoogsensitief en we maakten ons behoorlijk zorgen hoe alle emoties en spanningen van anderen weerslag zouden hebben op haar. Jouw advies hoe we haar goed konden voorbereiden heeft haar (en ons) door deze week geholpen. Ze sliep zelfs elke avond normaal! Dat hadden we echt niet verwacht. Nogmaals veel dank en groeten van Dex en Diede ook.
Marnix
Marnixvader van Lou 7 en Moos 9
Read More
Het was voor onze kinderen de eerste keer dat iemand in de familie overleed. We hadden eigenlijk geen idee hoe we ze goed konden voorbereiden op de uitvaart. We twijfelde enorm of we hun nou wel of niet in de kist moesten laten kijken. Met name voor onze zoon waren we bang dat hij heel erg zou schrikken hoe opa eruit zag. Het was fijn om met Hanne te overleggen wat het beste bij onze kinderen paste om te doen. In deze hectische dagen is het prettig om snel te kunnen schakelen met Hanne. Hoe we onze kinderen konden betrekken in de week voor de uitvaart, het afscheid nemen en ook hoe we een beetje vinger aan de pols kunnen houden hoe het gaat met de verwerking van alles.
Femke
Femkemoeder van Loa 11
Read More
Toen mijn moeder overleed was ik ontzettend bang hoe Loa hierop zou reageren. Mijn moeder was een 2e moeder voor haar. Hanne heeft me geholpen om mijn eigen angst en verdriet niet te verwarren met dat van haar. De begrafenis was mooi en Loa heeft op advies van Hanne een belangrijke rol in de dienst gehad. Daar praat ze nog steeds over.